11 Ekim 2012 Perşembe

İŞ’TE ENGEL YOK PROJESİ İLE ÖZÜRLÜ GENÇLERE İŞ DÜNYASININ KAPILARI ARDINA KADAR AÇILACAK.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM), İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA)’nın desteklediği İş’te Engel Yok-Özürlü Gençler İstihdam Projesi’ni uygulamaya geçiriyor.

 İş’te Engel Yok-Özürlü Gençler İstihdam Projesi, İstanbul’da yaşayan özürlü gençlerin bilgi, beceri, yapabilirlik ve farkındalıklarını arttırarak toplumsal hayata aktif katılım sağlayan bireyler olmalarını ve eğitimsizlik, engellilik, zor yaşam çevreleri ve yoksulluk gibi nedenlerle ortaya çıkan dezavantajlılığın azaltılmasını amaçlıyor. Proje, özürlü gençlerin eğitim, kültür, sanat, spor gibi sosyal hizmetlere erişiminin artırılarak eşit fırsatlar sunulmasına ve sağlıklı bir toplum inşa edilmesine katkı sağlamayı hedefliyor.


İş’te Engel Yok-Özürlü Gençler İstihdam Projesi, ayrıca özürlü gençlerin insan hak ve özgürlüklerinden tam olarak yararlanmalarını, kimseye muhtaç olmadan yaşamlarını sürdürebilmelerini ve toplumla bütünleşmelerini sağlamak üzere işgücüne katılımlarını ve istihdam olanaklarını artırmayı da amaçlıyor.

Toplam bütçesi 1.200.719,93 TL olan İş’te Engel Yok-Özürlü Gençler İstihdam Projesi’nin, 998.710,14 TL nı İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) , 202.009,79 TL ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi karşılıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Özürlüler Müdürü Bekir KÖKSAL “Özürlü bireylere yönelik uzman kadrolarımızla 1994 yılından bu güne hizmet veriyoruz. Daha önce özürlü bireylerle ilgili birçok projeyi hayata geçirdik. İş’te Engel Yok Projesi de özürlü gençlerin iş dünyasına hazırlanmaları ile ilgili bir gençlik projesidir.  Proje dâhilinde özürlü bireylere mesleki kurslar ve kişisel gelişim kursları verilecektir ve bu çalışmaların organize edilmesi amacıyla Florya’da Özürlüler Bağımsız Yaşam Akademisi ve Sosyal Gelişim Merkezi kurulacaktır. Özürlü bireylerden gelen talepler doğrultusunda, Özürlüler Müdürlüğü’ne bağlı faaliyet gösteren 23 Özürlüler Merkezinde de projenin farklı alt faaliyetleri yürütülecektir. Özürlüler Bağımsız Yaşam Akademisi ve Sosyal Gelişim Merkezi’nde verilecek rehabilitasyon çalışmalarıyla ve eğitimlerle, özürlü gençlerin en başta sosyalleşmeleri, bağımsızlaşmaları, mesleki bilgi ve becerileri edinmeleri sağlanacaktır” dedi.

Özürlüler Müdürü Bekir KÖKSAL ayrıca “Proje kapsamında özürlü bireylere verilecek Mesleki Kurslar İSÖM’ün, özel sektör firmaları ile yaptığı işbirlikleri doğrultusunda özel sektörün ihtiyaçlarının tespit edilmesi ve gelişen bilişim teknolojisinin iş yaşamında vazgeçilmez bir nitelik olduğu gerçeğinden hareketle belirlenmiştir. Kurslar Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü Sertifika Programı Modül İçerikleri ile oluşturulacaktır. Özürlü bireyler en fazla 1 mesleki kursa katılım sağlayabilecektir. Mesleki kurslara yeterli talep olması durumunda özürlü bireylere,  Bilgisayar Kullanımı, Web Tasarım, E-Ticaret/Sosyal Medya Tasarımı ve Takibi, Yönetici Asistanlığı, Görme Özürlüler İçin Bilgisayar Kullanımı, Bilgisayar Destekli Muhasebe, Çağrı Merkezi Operatörlüğü, Bilgisayar Destekli Reklam ve Tasarım, Telemarketing, Housekeeping Eğitimi, Aşçı Çırağı, Garsonluk, Reyon Görevlisi, Kasiyerlik, Kuaförlük, İpek Halıcılık, Kitre Bebek Yapımı, Dış Ticaret Ofis Hizmetleri ve Bahçıvanlık  kursları verilecektir. Mesleki kurslardan eğitim alması planlanan toplam özürlü kursiyer sayısı 770 kişidir. Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM), Özürlüler Bağımsız Yaşam Akademisi ve Sosyal Gelişim Merkezi’nde eğitimini tamamlayan 770 kişiyi istihdam edilmek üzere reel sektörde faaliyet gösteren firmalara yönlendirecektir. İSÖM, yine proje dahilinde  özürlü bireylerin sosyal yaşama katılımına destek olmak, rehabilite olmalarına yardımcı olmak ve iş yaşamında meslek edinmenin yanı sıra rekabet halinde oldukları diğer bireylerden bir adım önde olmalarını sağlayacak iş yaşamını destekleyici entelektüel ve sanatsal bilgi ve beceriyi  kazandırmak amaçlarıyla Kişisel Gelişim Eğitim Kursları da düzenleyecektir. Kurslar, Pratik İngilizce 1, Pratik İngilizce 2, Girişimcilik, Diksiyon, Zaman Kullanımı, Proje Yönetimi, Liderlik ve Takım Ruhu, Satranç, Ritm ve Dans alanlarında gerçekleştirilecektir. Kişisel gelişim kurslarından eğitim alması planlanan toplam özürlü kursiyer sayısı 690 kişidir. Mesleki kurslara katılan özürlü bireyler istedikleri takdirde kişisel gelişim eğitimlerine de katılabileceklerdir. Her hangi bir mesleki eğitime katılmayan özürlü bireyler de proje kapsamında sadece kişisel gelişim kurslarından faydalanabileceklerdir. Kişisel gelişim kursları arasında yer alan Girişimcilik eğitimi diğerlerine göre farklı bir öneme sahip olacaktır. Girişimcilik eğitimini başarıyla tamamlayan ve bir iş fikri olan özürlü bireyler, iş planları oluşturarak KOSGEB desteklerine ya da Kaymakamlıkların Mikro Kredi desteklerine yönlendirileceklerdir. Girişimcilik eğitimini başarı ile tamamlayan 5 özürlü bireyin kendi işini kurması için danışmanlık hizmetleri verilecektir” diyerek sözlerine devam etti.


Özürlüler Müdürü Bekir KÖKSAL ” İş’te Engel Yok Projesi dâhilinde Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM), mesleki kurs ve/veya kişisel gelişim kursuna katılacak özürlü bireylerin, eğitim öncesinde/sırasında mesleği tanımalarını ve motivasyonlarını arttırmak amacıyla işbirliği yapılan firmalara teknik geziler düzenleyecektir. İSÖM,  mesleki danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra Kariyer Günü Etkinlikleri’ni de organize edecektir. Düzenlenecek seminerler, teknik geziler ve toplantı organizasyonları ile gerek özürlü bireylerin, gerekse onların istihdamı ile ilgili olan kurum/kuruluş/firmaların motivasyonları ve farkındalıkları artacaktır. Proje kapsamında düzenlenecek tanıtım faaliyetleri ile direkt ve dolaylı 1.000.000 kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. Mesleki kurs ve/veya kişisel gelişim kursu’na katılan özürlü bireylerden, toplumun örnek alacağı, özgüven sahibi, entelektüel, sosyal yaşama katılan ve reel sektörün istihdam etmeyi isteyeceği nitelikli işgücü sağlanmış olacaktır. Projeden yararlanan özürlü gençlere, özel sektör ile yaptığımız işbirlikleri çerçevesinde tüm kapıların ardına kadar açılacağına inanıyorum. İstihdamına destek olunan özürlü bireylerin maddi refah seviyeleri artacaktır. Bu nedenle destek olunan özürlü bireylere kamu kurumlarının yaptığı nakdi ve ayni yardımlar farklı ihtiyaç sahibi kişilere yapılacaktır” dedi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder